Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2009.08.03

150.000 euróval gazdagodik az MTK

- Ezzel az ítélettel nem csak az MTK nyert, hanem minden utánpótlás-nevelő egyesület vagy akadémia Magyarországon - nyilatkozta Domonyai László klubigazgató. - Az MTK - mint ahogy a többi Akadémia is - rengeteget áldoz az utánpótlás-nevelésre. Bebizonyosodott, hogy a nevelő klubokat nem lehet becsapni, a szabályok mindenkire vonatkoznak.

Előzmények: Az MTK a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordult Filkor Attila képzési kártalanítása ügyében. Egykori játékosuk az ifiévek után Máltára igazolt, ahonnan egy hét után az olasz Internazionale szerződtette. - Minden klubnak, aki játékosokat képez, nevelési költségtérítés jár akkor, amikor a futballista profi szerződést köt - mondta Domonyai László, aki ügyvédek segítségével hónapok óta foglalkozott a meglehetősen bonyolult üggyel. - Az Inter Filkor Attilát Máltáról igazolta le azok után, hogy az olasz klub megbízottjai egy hétig tárgyaltak Budapesten a futballista szerződtetéséről. Az Inter képviselői ezután eltűntek, majd egy máltai klubon keresztül szerződtették a játékost, ahová Filkor Attila egy hétre igazolt. Mi büszkék vagyunk arra, hogy a Sándor Károly Akadémia egykori hallgatója a nagy hírű klubnál folytathatja pályafutását, de a szabályok az olaszokra is vonatkoznak. Profi szerződést kötöttek a játékossal, így minden nevelő klubnak képzési kártalanítást kell fizetniük, hiszen ezeknek az egyesületeknek ebből az összegből kell felnevelnie a többi tehetséges játékost is.

- Vajon mennyire életszerű az, hogy egy magyar játékos egy hétre Máltára igazol, majd feltűnik annál a klubnál, melynek képviselői hosszan tárgyaltak a szerződtetéséről? - tette fel a kérdést a klubigazgató. - Ez mindenki számára nyilvánvalóan rosszhiszemű lépés volt. Az ilyen trükkökkel a rosszhiszemű klubok megkárosítják a magyar nevelő klubokat, hiszen jelen esetben például az Inter Máltáról sokkal kevesebb nevelési költségtérítés ellenében igazolhatta le a játékost. Ezt állapította meg a Nemzetközi Sportdöntőbíróság is, amely összesen 150 ezer euró kártérítésre kötelezte az Intert, és részletesen indokolta is döntését - hangsúlyozta Domonyai László.

A Lausannei Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) ítélete és indoklása:

Az Internazionale az MTK részére 144.000,- EUR, azaz Száznegyvennégyezer Euró tréning kompenzáció megfizetésére köteles.

Az Internazionale az MTK részére 6.000,- CHF jogi költség megtérítésére köteles.

Igy mindösszesen az Internazionale az MTK részére 150.000,- EUR megfizetésére köteles.

2006 júliusában a felperes MTK és az alperes Internazionale között tárgyalások folytak a játékos az olasz csapathoz történő átigazolásáról, amelyek alkalmával a két klubnak nem sikerült megállapodnia egymással.

2006. augusztus 24-én Filkor Attila a máltai Pieta Hotspurs FC-hez igazolt.

2006. augusztus 31. napján a játékos az olasz Internazionalehoz igazolt. A játékos 7 napos máltai tartózkodása alatt egyetlen mérkőzésen sem szerepelt.

Döntésében a CAS hangsúlyozta, hogy a tréning kompenzációra vonatkozó és jelen esetben irányadó FIFA szabályozás célja minden egyesület ösztönzése a fiatal tehetséges játékosok képzésére és nevelésére annak biztosításával, hogy amennyiben a nevelő egyesület nem részesülhet ezen befektetése eredményéből, úgy jogosulttá váljon megfelelő kompenzálásra. Amely egyesületek pedig a nevelő egyesület munkájának eredményéből profitálnak a kinevelt játékos sikereivel, kötelesek a nevelő egyesületnek kompenzációt fizetni.

A CAS döntésében hangsúlyozta, hogy az MTK Filkor Attila nevelésébe sokat invesztált, ezt mutatják a játékos eddigi karrierje során elért eredményei is.

A CAS döntésének indokolásában egyértelműen rámutat arra a tényre, hogy - mivel a máltai klub nem jöhet számításba, mint a játékosból bármilyen módon profitáló egyesület, mivel ott a Filkor Attila összesen 7 napot töltött minden eredmény vagy teljesítmény nélkül - megállapítható, hogy az Internazionale az a klub, amely az MTK befektetéséből profitál, így az Internazionalenak kell az MTK-t kompenzálnia.

Mindezek alapján megállapítható, hogy az MTK egyértelműen jogosult a játékos után járó mintegy 40 millió forintnyi tréning kompenzációjára.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.