Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2011.07.20

Július 28-án búcsúztatják Bicskei Bertalant

bicskei.jpg

  A magyar labdarúgás meghatározó személyisége, korábbi szövetségi kapitány súlyos betegség következtében, 66 éves korában hunyt el szombaton. A család tájékoztatása szerint Bicskei Bertalan búcsúztatására július 28-án, csütörtökön, 14:15 órakor kerül sor a Farkasréti temetőben.

Bicskei Bertalant a Magyar Labdarúgó Szövetség, a Győri ETO, a Budapest Honvéd és az MTK Budapest is saját halottjának tekinti.

Bicskei Bertalan halála kapcsán a Sportegyesületek Országos Szövetsége is részvétét nyilvánította, az MLSZ-hez eljuttatott szöveg ITT olvasható.

Bicskei Bertalan 1944. szeptember 17-én született Budapesten, labdarúgó-pályafutását a Ferencvárosban kezdte. Első élvonalbeli klubja a Budapesti Honvéd volt, melynek színeiben 198 mérkőzésen védett az NB I-ben. A kispesti együttesből került a válogatott keretébe, a nemzeti csapatban egyetlen mérkőzésen állt a kapuban, 1973. június 13-án, a Svédország elleni vb-selejtezőn. Profi karrierjét az MTK-ban fejezte be, majd edzőként folytatta pályafutását. Azon kevés magyar edzők közé tartozott, akik elvégezték a világhírű kölni főiskolát.

Hat évig dolgozott az MTK pályaedzőjeként, majd az ifjúsági válogatott irányítását bízták rá, amellyel 1984-ben megnyerte a korosztályos Európa-bajnokságot. Ezt követően bajnoki címet nyert a Budapesti Honvéd vezetőedzőjeként (1988), később dolgozott Dél-Koreában is, ahol a Dawoo Royals együttesét bajnoki címhez segítette. Vezetőedző volt a svájci FC Luzern (1992-1993), az egyiptomi el-Maszri (1994), az MTK (1994-1995), a Kispest-HFC (1996-1997), a Győri ETO FC (1997, szakmai igazgató), a kínai Senjang (2002), a Videoton (2003) és az Újpest FC (2006) felnőtt gárdáinál is. 2007-ben a magyarországi edzőképzés vezetőjének nevezték ki.

Szövetségi kapitányként kétszer irányította a magyar válogatottat, először 1989-ban, majd 1998-tól 2001-ig. Összesen 45 mérkőzést játszott vezetésével a nemzeti csapat. 2004-ben a malajziai válogatott szövetségi kapitánya lett, majd 2010-ben Libéria nemzeti együttesének irányítását vette át, az afrikai országból idén súlyos betegsége miatt tért haza.

Bicskei Bertalan edzői pályafutása során a magyar labdarúgás utóbbi évtizedeinek szinte minden meghatározó egyéniségével dolgozott együtt. Az alábbiakban egykori játékosai, kollégái emlékeznek a kiváló szakemberre.

Disztl Péter, volt válogatott játékos, aki Bicskei Bertalan kapitánykodása alatt a magyar nemzeti együttes első számú kapusa volt.

- Megdöbbentő a hír, még ha tudtuk is, hogy súlyos beteg. Nagyon sok szép emléket őrzök róla. Együtt kerültünk a Honvédhoz, és már az első évben kupadöntőt játszottunk, és bajnokságot nyertünk. A második évet is vele kezdtük el, és bár idény közben elhagyta a csapatot, abban a bajnoki- és kupagyőzelemben is vastagon benne volt a munkássága. Elképesztően felkészült szakember volt, de az eredményei önmagukért beszélnek. Mindketten kapusok voltunk, ezért jól megértettük egymást, s bár megvoltak a saját rigolyáink, emberileg és szakmailag is kiváló kapcsolatot ápoltunk. Ezúton is szeretném kifejezni őszintén részvétemet a családtagoknak.

Sallói István, sportvezető, aki Bicskei Bertalan második kapitánykodása idején a válogatott technikai vezetője volt:

- Nagyrészt neki köszönhetem vezetői karrieremet, hiszen miután hazatértem Izraelből, ő nevezett ki technikai igazgatónak a válogatott mellett. Nagyon jó viszonyban voltunk a magánéletben, de a munkában sohasem ismert barátságot. Jó kedélyű ember volt, a csapat körül mindig oldott volt a hangulat, de ha jöttek a meccsek, akkor mindenkitől megkövetelte a profi hozzáállást, azonnal leszúrta azt, aki nem tette tökéletesen a dolgát. Abszolút profizmus jellemezte. Élete volt a magyar labdarúgás, tevékenyen részt vett minden fórumán, vezetőként, edzőkét dolgozott, könyveket írt, vezette az UEFA edzőképzést, és értékes szakmai anyagokat hagyott maga után az utókor számára, akár a könyveire, akár a DVD-ire gondolunk. Globálisan látta a labdarúgást, halálával egy rendkívüli szakembert vesztettünk el.

Dr. Szilágyi György, a válogatott orvosa, aki már Bicskei Bertalan idejében is ellátta ezt a feladatot:

- Nehéz ilyenkor bármit mondani, hiszen nagyon jól ismertem, mindkét kapitánykodása alatt együtt dolgoztunk a válogatottnál. A kispad mindig lüktetett, amikor ő is ott ült, érezni lehetett a légkörben, hogy mennyire akarja a sikert. Racionális és következetes volt, megtisztelő feladat volt vele dolgozni. Kollégaként és barátként is gyászolom.

Pisont István, szövetségi edző, aki az ifjúsági válogatottban, a Budapesti Honvédban, és a felnőtt válogatottban is Bicskei Bertalan játékosa volt.

- Nagyon sokat köszönhetek neki, a vele való kapcsolatom szinte a teljes karrieremet meghatározta. Még egészen fiatalon, ifjúsági válogatottként kerültem hozzá, és ő segített abban is, hogy felkerülhettem Budapestre a Honvédhoz. Később, a felnőtt válogatottságaim kapcsán is sokat köszönhettem neki, nagyon jól esett, hogy amikor kikerültem Izraelbe, gyakran keresett, végig tartottuk a kapcsolatot. A válogatottban egy nagyon jó sorozatunk volt a kapitánysága alatt, akkor remek csapatot rakott össze. Később az edzőképzés vezetője volt, mikor én is az edzőtanfolyamot végeztem, de nemcsak szakmailag fűzött hozzá rengeteg szál, hiszen a rokonságomat is jól ismerte, még az esküvőmre is eljött, végig kölcsönös tisztelet jellemezte a kapcsolatunkat. Nagyszerű szakember vesztett vele a magyar labdarúgás.

Vincze István, volt válogatott labdarúgó, aki kulcsjátékosa volt az 1984-ben ifjúsági Európa-bajnokságot nyert együttesnek.

- Nagyon megrázott a halála. Sokat köszönhettünk neki, és nagyon sokat kaptunk tőle. Ha munkáról volt szó, hihetetlenül kemény ember volt, sokat követelt, mindig száz százalékot várt el tőlünk, mind edzésen, mind a meccseken. Az ifjúsági Eb-győzelem indított el bennünket a pályán, ezután kerültünk be NB I-es csapatokba, és ezt nagyrészt neki köszönhetjük. Óriási veszteség a halála, főleg azok után, hogy nemrég veszítettük el egykori segítőjét, Piski Elemért is.

Dárdai Pál, volt válogatott játékos, aki Bicskei Bertalannál került be a nemzeti csapatba:

- Rendkívül alapos és szakmailag tökéletesen felkészült edző volt, taktikában és szervezésben sokat tanultam tőle. Az edzéseken kőkeményen megkövetelte a fegyelmet és a rendet, nála nem volt helye a lazításnak, egész pályafutása során maximalista volt a munkájában

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

En nem tudok menni

Extraklasszis, 2011.07.22 17:38

Viszont felvettek?

Re: En nem tudok menni

Bridzs, 2011.07.22 18:03

Alap!

Egyedül?

Bridzs, 2011.07.20 12:31

Megyek!