Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.08.05

Győri hősök: az ETO kiverte a Montpellier-t!

Kép A franciák nem vesztegettek sok időt az ismerkedésre, és már a második percben tűz alá vették Szasa Sztevanovics kapuját, de Ait Fana célt tévesztett. A következő veszélyes támadást a bal oldalon vezették a franciák, de a beadással nem mentek semmire – mindenesetre az első öt perc a kék-narancssárgáké volt.

 

Pinyő, a stratéga

 

A hatodikban Sztanisics szedett be egy sárga lapot, miután szabálytalankodott a meginduló Ait Fanával szemben, Estrada jó szögből elvégzett szabadrúgása viszont elakadt a sorfalban. A Győr válaszát Ceolin postázhatta volna, de labdaátvétele nem volt pontos, így Collin menteni tudott előle. A hazaiak fölényben játszottak, de ez nem volt nyomasztó – elsősorban Ait Fana volt veszélyes.

Az első igazi felhördülést a lelátón Collin remek távoli lövése váltotta ki, Sztavanovics viszont szép vetődéssel ki tudta tolni a labdát. Az ezt követő szöglet után Giroud került helyzetbe, de fellélegezhettek a győriek – nem tudott élni a lehetőséggel. Az első győri szögletet Pilibaitis ívelhette be, a hosszún Rati Alekszidze emelkedett, de nem volt jó neki a labda, így csak a léc fölé tudott fejelni.

A félidő közepén megállapíthattuk: a Montpellier nem akar nagyon rohamozni, a győriek ellentámadásainál viszont rendszeresen kevés ember ért fel, így pedig nehéz volt veszélyes akciókat vezetni. Mindenesetre – mint arra az első meccsen is volt példa – a semmiből is lehet gólt szerezni... A 28. percben Sztevanovics szorult ápolásra egy szöglet után, de folytatni tudta a játékot.

A 34. percben hatalmas helyzetet hagyott ki a Győr! Egy bal oldali beadásra Jourdren pocsékul mozdult ki, és a levegőbe bokszolt, a labda Tokody Tibor elé került, a magyar középpályás viszont nem találta el az üresen tátongó kaput... Két perccel később Alekszidze lefordult emberéről a tizenhatos előtt, ballábas lövése viszont veszélytelen volt.

A 40. percben megszerezte a vezetést az ETO, miután Jourdren másodszor is „eltévedt" egy beívelésnél. A jobbról keresztbe ívelt Szabó Ottó-szabadrúgást követően Pilibaitis középre fejelte a labdát a Montpellier-kapus hatalmas hibája nyomán, érkezett Babic, s centiméterekről a gólvonal mögé juttatta a labdát. 0–1, és meccsnull!

A 44. percben nagyon kevésen múlott a kétgólos győri vezetés, és megint egy beívelés hozott helyzetet. Pilibaitis csúsztatott, Jourdren belekapott a labdába, Djordjevics viszont sehogy sem tudta a kipattanót a hálóba terelni. Egy perccel később megfogyatkozott a Győr, Lazar Sztanisics egy visszarántásért megkapta a második sárga lapját – ellenfele jókorát dobott magán, de megadható sárga volt (kérdés, mikor billennek így egy magyar csapat felé az ítéletek). Ráadásul a Montpellier 17 méterről lőhetett szabadrúgást... Szerencsére ez nem volt veszélyes, a Győr pedig 1–0-s vezetéssel (de tíz emberrel) térhetett pihenőre.

A második félidőre cserélni kényszerült Pintér Attila, Nicorec helyére Fehér Zoltánt hozta be. A Montpellier megint erősn kezdett, de Marveaux emelése inkább szép volt, mint veszélyes, Sztevanovics simán húzta le a labdát. A győriek gyorsan feleltek erre, egy visszagurított labdát az igen jó teljesítményt nyújtó Pilibaitis lőtt mellé.

Az emberelőnyben játszó Montpellier a papírformának megfelelően kapuja elé szorította a magyar csapatot, de a szervezett győri védelmet nem tudták áttörni, és összességében kevés volt az ötlet a játékukban. Az 55. percben aztán majdnem összehozott egy gólt az ETO védelme, Szabó Ottó az ötösön rosszul vette le a labdát (ahelyett, hogy elrúgta volna egyből), a közbeugró Yanga-Mbiwáról meg kis híján a kapuba pattant az...

Az 59. percben Koltai Tamás ugrott meg, de lövését szögletre mentették a védők. Az ezt követő bal oldali szögelt után váratlan esemény történt: Jourdren magához ölelte a labdát. Egy perccel később Sztevanovicsnak volt dolga, a szerb kapus Giroud lövését védte szépen. A 62. percben Estrada gyilkos erejű (és váratlanul eleresztett) lövését tolta ki Sztevanovics, a Montpellier pedig kettőt cserélt: Camara és Belhamda lépett pályára.

A kettős csere sem változtatott sokat a játék képén, a házigazdák pontatlanul és ötlettelenül játszottak, a Győr pedig stabilan védekezett. No meg persze próbálkozott is, ha volt rá esély: Alekszidze a 69. percben egy átlövéssel adott munkát a hazai kapusnak.

Tizennégy perccel a rendes játékidő vége előtt centiken múlott az egyenlítő gól, egy kényszerítő után Camara lőtt, szerencsére nagyon kevéssel a jobb alsó mellé. A 86. percben újabb átlövést védett Sztevanovics, a hazaiak támadtak, de láthatóan nem akartak túl sokat kockáztatni. Így is volt meleg helyzet a győri kapu előtt, de Camara ismét rosszul találta el a labdát helyzetben, így Pintér Attila (kicsit) fellélegezhetett a kispadon. Estrada lapos, kellemetlen lövését Sztevanovics védte három perccel a vége előtt - nehéz dolga volt az ETO-nak a hajrában.

A 91. percben Giroud fordult kapura, de nem gazdagodott sikerélménnyel,  majd Camara botlott el a lábában beadás helyett, ezt egyáltalán nem bántuk. A Montpellier nem tudta benyomni az egyenlítő gólt, hosszabbítás következett - nem mellesleg 1984. október 24., a Videoton PSG ellen aratott győzelme után először nyert magyar csapat Franciaországban. Persze önmagában ez nem volt elég...

Hosszabbítás

Ha elkezdődik egy játékrész, jön a Montpellier-helyzet: ezúttal Giroud mozgatta át Sztevanovicsot. A következő bátor próbálkozó a bosnyák Spahic volt, de a csapatkapitány bombája elszállt a léc fölött. A 100. percben a rendkívül magabiztos, kitűnően védő Sztevanovics újabb lövést fogott, a nyomás állandósult, de az ideges Montpellier nem jutott ziccerig.

Tokodyt egy ideig partvonalon kívül "jegelték", így kilenc emberre fogyatkozott az ETO egy-két percre. Egy szögletet még meg kellett úszni, és véget ért a ráadás első félideje is - még mindig magyar vezetéssel.

A 110.percben Sztevanovics tán először hibázott a meccsen, rosszul lépett ki, de Camara kapu fölé csúsztatott. A percek lassan vánszorogtak, a 115. percben aztán akadt egy kisebbfajta győri lehetőség is - sajnos Szabó Ottó szabadrúgásból beívelt labdája ezúttal nem hozta a frászt a hazaiakra. A franciák közül Spahic, Giroud és Szaihi is sárga lapot kapott, és már csak három percet kellett kibírni a tizenegyesekig.Az ETO-kapu előtt kaotikus jelenetek játszódtak le, de őrizte az előnyt Pintér Attila együttese. A 121. percben egy kontrával elment a Győr, Alekszidze gyenge lövését viszont védte a kapus. Fél perccel később Sztevanovicshoz ismét ragadt a labda, Estrada újabb kísérletét védte a kisalföldiek szerb kapusa. Djordjevicset is ápolni kellett, a Montpellier már nem ment semmire – 1–0-ra nyert a Győr, tizenegyesekkel dőlt el a továbbjutás!

TIZENEGYESEK

A Montpellier cserejátékosát, Pitau-t a játékvezető elküldte piros lappal a kispadról - alighanem járt a szája a rutinos labdarúgónak.

A közjáték után a Montpellier kezdett, Spahic állt a labda mögé. A franciák csapatkapitánya a jobb alsóba lőtt, bár Sztevanovics érezte az irányt. A gólszerző Valentin Babicé volt az ETO első kísérlete, nagyon magabiztosan betalált a jobb alsóba, 1–1!

A második sorozatban a meccset kvázi végigbénázó Souleymane Camara lőtt, Sztevanovics jobbra vetődött és kivédte a tizenegyest! Alekszidze előnyt szerezhetett volna, de Jourdren könnyedén hárította a gyenge kísérletet. Maradt az 1–1.

A vb-t megjárt chilei Marco Estrada volt a harmadik a hazaiaknál, Sztevanovicsról kapufára pattant a labda! A remeklő Pilibaitis megszerezhette volna a vezetést, simán be is lőtte a bal fölsőbe, 1–2!

Giroud bebombázta a maga tizenegyesét, hogy előnyben maradjon a magyar csapat, ahhoz Fehér Zoltánnak kellett volna betalálnia. A győri hatos gyönyörűen kilőtte a jobb alsót, 2–3.

Az utolsó sorozatban nem hibáztak a franciák (ha megtették volna, vége...), így Tokody Tiborra hárult a feladat, hogy továbbjuttassa a Győrt. Tokody BELŐTTE A TIZENEGYEST, 1–1-ES ÖSSZESÍTÉSSEL, TIZENEGYESEKKEL 4–3-mal továbbjutott a Győr a Montpellier ellen.

Idegenben, a 45. perctől kezdve tíz emberrel játszott az ETO, és hősies játékkal, hatalmas küzdelemben bravúrgyőzelmet aratott, már a harmadik párharcát megnyerve a kupasorozatban. 26 év után vert ki magyar csapat ismét francia együttest európai kupamérkőzésen!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

GYŐR DEBRECEN

ATI, 2010.08.06 15:15

Igen elég szerencsés sorsolásnak tünik. Remélem mindkét csapatunk tovább megy. Nagy siker volnba. Nézd az eto honlapot hátha lesz ingyen busz Zágrába.

El csoportkör

Extraklasszis, 2010.08.06 14:55

Nem, csak a rájátszásban. (Playoff.)
Ma volt a sorsolás: Győri ETO - Dinamo Zágráb. Lehetett volna Manchester City, Villareal, Lokomotiv Moszkva, Fenerbahce is, talán a horvátok voltak a leggyengébb kapható ellenfelek. (Vagy a dán Odense.) Ugyanis az ETO nem volt kiemelt, így csakis kiemelt ellenfelet kaphatott. Sőt, a győrieké volt a leggyengébb UEFA-együttható (74.) az egész mezőnyben!
Debreceni VSC - Liteksz Lovecs (bolgár) a másik magyar érdekeltségű párosítás; ez is szerencsés.

GYŐR

Ati, 2010.08.06 09:02

Szép volt fiúk. Most már bent van a csoportkörben az ETO?